marți, 5 august 2014

Cui adresez o cale de atac?

Vreau să lămurim astăzi o problemă care preocupă pe multă lume. 

Ai pierdut un proces în primă instanța și vrei să ataci hotărârea. Din dispozitivul acesteia afli că apelul/recursul se depune la instanța care a pronunțat-o. Dar cui adresezi calea de atac, președintelui instanței care a pronunțat hotărârea pe care o ataci sau președintelui instanței care o să soluționeze calea de atac?

La modul general vorbind, o cerere trimisă unei autorități publice se adresează conducătorului acelei autorități. La fel se procedează și cu cererea de chemare în judecată, și cu cererea de apel, și cu cererea de recurs. Sunt tot cereri și sunt adresate tot unei autorități, și anume autoritatea judecătorească. În sens larg, o instanță judecătorească este o autoritate publică, autoritatea judecătorească. 

Prin urmare, o cale de atac, fie ea apel sau recurs, se adresează președintelui instanței care urmează să o soluționeze. Începi apelul sau recursul cu formula ”Domnule Președinte” și îl închei cu formula ”Domnului Președinte al Instanței X”, unde instanța X este instanța care urmează să soluționeze calea de atac.

__________________________________________________________________________
Ai o nelămurire în legătură cu un proces civil sau alte buclucuri juridice? Lasă un comentariu iar eu voi încerca să te ajut.

2 comentarii:

  1. Ce este dispozitivul hotararii si cum il obtin?! Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, Diana!

      Răspunsul la întrebarea ta este aici:
      http://gabrielapintea.blogspot.ro/2014/09/ce-este-dispozitivul-unei-hotarari.html

      Când o să am habar cum se introduce un link într-un comentariu, o să o fac. Deocamdată trebuie să îl copiezi într-o pagină nouă.

      O zi frumoasă!

      Ștergere